Mad kanon

Der har været en del snak om en såkaldt Kultur Kanon, hvor en flok mere eller mindre kendte folk fra det danske kulturliv fik til opgave at finde de bedste kultur værker i forskellige kategorier, der er lavet i danmark igennem tiderne.

Et par af mine fætrer sammensatte den 23/8-2003 en mad kanon – Samme formål: Find de bedste danske retter.

  1. Gule ærter med pølse og flæsk
  2. Forloren hare
  3. Forloren skildpadde med kødboller, fiskeboller og små frikadeller
  4. Klar suppe med kød- og melboller og grøntsager
  5. And (Helstegt)
  6. Høns i asparges med butterdejssnitter/tarteletter
  7. Oksesteg med små løg (Sukker stegte)
  8. Hamburgerryg m. brunede kartofler og grøn spinat
  9. Vikingbøf
  10. Kogt torsk med senneps sovs
  11. Det kolde bord m. lune retter (ribbenssteg, tarteletter)
  12. Oksekød i sur/sød sovs eller kavlefrikassé
  13. Kogt oksebryst med pebberodssauce
  14. Stegt kylling (gryde eller ovn) med agurkesalat
  15. Culottesteg med bernaise
  16. Nøgleben (Stegte) med tilhørende sovs og kogte kartofler
  17. Flæskesteg
  18. Lammekøller med flødekartofler
  19. Medister med rødkål
  20. Wienerschnitzel
  21. Steget flæsk med persillesovs
  22. Skinke med løgsovs
  23. Hvidkålsruletter
  24. Kalkun (fyldt)
  25. Ovnstegt laks med hollandaisesauce
  26. Skipperlabeskobes
  27. Gullash med enten kartoffelmos eller alm. kartofler
  28. Engelsk bøf
  29. Bøf-bernaise
  30. Dansk bøf
  31. Frikadeller med persillesovs eller kartoffelsalat
  32. Fransk bøf
  33. Karbonader
  34. Koteletter
  35. Stroganoff med kartoffelmos
  36. Stegte ål
  37. Brændende kærlighed
  38. Sennepsmørbrad
  39. Hummer (Absolut minimum: 1kg pr. mand)
  40. Fiskefrikadeller
  41. Benløse fugle
  42. Biksemad med spejleæg
  43. Pølser med varm kartoffelsalat
  44. Røget makrel med persillesovs
  45. Mørbradbøf
  46. Boller i karry med ris
  47. Helstegt rødspætte med citronsovs/persillesovs
  48. Kartoffelsuppe
  49. Stegt bacon med stuvede kartofler

Der blev også lavet en tilsvarende liste med desserter

  1. Pandekager med is (hjemmelavet, begge dele)
  2. Mandelrand med is (hjemmelavet) og årstidens frugter
  3. Jordbærgrød
  4. Rødgrød med fløde
  5. Æblekage
  6. Citronfromage
  7. Trifli
  8. Frugter med råcreme
  9. Appelsindessert
  10. Forårslagkage med enten kaffecreme eller frosne hindbær
  11. Karamelrand med nougatis og karamelflødeskum
  12. Brændte figner i cognac med flødeskum eller is
  13. Ris á l’amande med kirsebærsovs
  14. Hjemmelavet is med chokoladesovs
  15. Mandelbudding med kirsebærsovs
  16. Årstidens bær (jordbær, hindbær osv) med mælk, sukker og fløde
  17. Stikkelsbærgrød med fløde
  18. Frugtsalat
  19. Koldskål med kammerjunkere
  20. Rabarber- suppe/grød
  21. Æblesuppe
  22. Æblegrød

Jeg kan kun være enig